Do próby tej użyłem bardzo zmęczonych Air Jordan 4 "Military Blue" z 2006r., służyły już głównie jako buty na niepogodę.

Do malowania użyłem farbek Tarrago Color Dye w kolorze białym (1) oraz ciemnoniebieskim (16). W zestawie mamy preparer, którego używamy po dokładnym oczyszczeniu butów i zmyciu starej farby, gąbeczkę i pędzelek.

Przystępujemy do malowania. Pierw standardowe zmycie starej farby przy użyciu acetonu

Po usunięciu starej farby, nakładamy preparer. Należy odczekać kilka minut, aż płyn wyschnie.

Po wyschnięciu preparatu, zabezpieczamy but przed odpryskami niebieskiej farby na innych częściach buta.

Przed malowaniem, należy dokładnie wymieszać farbkę, aż będzie miała jednolity kolor

But po pierwszej warstwie:

Tak prezentuje się ciemnoniebieski kolor po całej nocy schnięcia i bodajże 5 warstwach farby. Kolor troszkę różni się od oryginalnego koloru użytego w butach, lecz mi to nie przeszkadza.

Na część midsole'a, która powinna być biała, nałożyłem więcej warstw niż na niebieskie części. Kolor po 3 warstwach farby:

Efekt końcowy:

Zostało jeszcze kilka niedociągnięć, które mam nadzieję zażegnam na dniach. Jak na pierwszą przygodę z customowaniem buta, jestem zadowolony z efektu końcowego. Dziękuje sklepowi multirenowacja.pl!